Friday, March 4, 2011

Friendship is a friend in a ship

Selalu kan berada dalam situasi macam ni.

"Weh, aku ada hal. Tak boleh teman kau makan. Ok, bye"

"Kau pergi seorang la, aku malas"

"Eh, tu masalah kau. Bukan aku"

Nak tacing dengan kawan tu, dah tak ada kawan lain nak kawan. Almaklumla, aku ini jenis berkawan biar satu, bercinta biar seribu. Eh, terbalik. Nak buat dono je, hati pula parah. Nak bertegur pula masing-masing ego. Eh, ingat lelaki je ke yang ada ego? Perempuan pun ada. Sebenarnya setiap orang ada ego, bergantunglah pada dia camna nak handle ego tu. Ye dak?

Sebab diaorang sayang bf/gf diaorang lebih dari kawan


Kalau yang jenis macam ini, memang tak payah la kau kawan. Tinggal je. Tak datang manfaat pun. Buat kau rasa nak tergedik sekali ada la.

Sebelum bf/gf minta kapel bukan main minta tolong kawan usha dia la, hantar kad la, jadi posmen tanpa gaji la, tolong sampaikan salam la, jadi peneman masa mula-mula dating la.

Bila dah kapel, nak keluar jumpa bf/gf pun tak bagitahu. Siapa tak sentap? Tau-tau je dah hilang entah ke mana. Nanti bila dah termengandung baru terhegeh-hegeh nak cari kawan. <==Yang macam ini, baik kau doa je dia kena sambar petir masa tengah dating. Ok. Jangan ikut, tak baik. Doa la diaorang kahwin sampai anak cucu. Kita kan kawan yang baik. Kan?

Masa mula-mula kawan masing-masing hipokrit

Contoh la, masa mula-mula datang sekolah/university/tempat kerja nak cari kawan yang famous/hot/hensem/pandai. Sebab nak rasa kefamousan, kehottan, kehenseman, kepandaian kawan tersebut. Kita dah la tak famous, tak hot, tak hensem, tak pandai, so kalau tumpang kawan pun jadi la kan.

Bila dah lama kawan, rasa terseksa pula jadi hipokrit. Masing-masing tunjuk diri sebenar. Masa ini la nak tunjuk ego sendiri. Si A rasa Si B ini terhegeh-hegeh nak kawan dengan Si A. Si B pula rasa macam tu. Rumit sebenarnya persahabatan ini. Ish, ish. *sambil geleng-geleng*

Berkawan sebab nakkan sesuatu

Persahabatan ibarat satu ikatan yang suci, berbeza daripada ikatan perkahwinan atau percintaan. Ramai cakap kawan tak boleh putus, tapi cinta/ kahwin boleh clash dan bercerai. Siapa cakap? Kawan pun boleh putus. Sebab persahabatan itu tak dilahirkan dengan keikhlasan. Alamak, tacing la pula.
Best Friends are The Siblings God Forgot to Give Us
Mungkin kawan sebab nak guna motor/kereta, mungkin kawan sebab nak bf/gf dia, mungkin kawan sebab nak pinjam duit. Itu memang kawan yang tak ikhlas. Bagi dia penampar je.

Bila kita tak bagi pinjam, mula lah jauhkan diri. Yela, kita tak dapat bagi apa yang dia nak. Jangan pikir biru.

Tak dapat terima apa kelemahan kita

Kita jatuh sakit, kita jadi papa kedana, kita hilang mata sebelah, kita cacat, kita dibenci orang, kita budak paling bodoh dalam kelas. Masa tu la baru kita tahu mana dia kawan yang ikhlas.

Bak kata orang,
kawan adalah orang yang sentiasa ada tika susah atau senang
Yang terima kita seadanya.

No comments: