Thursday, April 28, 2011

Jenis-jenis kawan or should we call them FRIENDS?

Kawan? Maybe ada antara korang yang pikir kawan ini la tempat korang luahkan perasaan sedih, perasaan gembira, perasaan marah. Kalau putus cinta, kawan yang korang cari. Kalau marah dengan bf/gf, kawan yang korang cari. Tapi, actually kawan ini siapa? Tempat luah perasaan je ke?

Dan tak semestinya apa yang korang luah, diaorang akan dengar. Dan maybe yang dengar memang betul-betul kawan sejati. Aku respect orang yang camni. Kalau ada, sila kawan dengan saya.*-,-

Kawan yang ada masa susah, masa senang cabut lari

Bila ada je benda nak minta tolong, mula la buat muka 10 yen. Minta simpati.

"Kau tak kesian kat aku ke. Dah sepuluh hari aku tak makan, pinjam 100 je, bukan banyak mana pun. Nanti aku bayar la"

Bila kita yang dengar, cepat je rasa simpati. So, hulurlah RM300. Kawan punya pasal. Dapat je duit, pergi joli sana-sini, belanja awek, main judi. Takde pun nak belanja kita makan ke apa.

Kawan yang macam ini diaorang ada ability untuk buat orang rasa kasihan, simpati. Walaupun banyak kali diaorang buat, tak pernah lagi tak mendapat simpati. Lagi-lagi kalau kawan tu memang betul-betul baik.

Dulu kau paling cantik, tapi lepas kau jatuh longkang haritu, aku malu nak kawan dengan kau

Yang ini memang jenis kawan sebab nak tumpang populariti, kepandaian dan tumpang sekaki guna duit mak bapak dia. Masa kawan tu cantik, popular, menjadi kegilaan, mula la kita nak baik-baik dengan dia. Contoh la, dia ni kira pelajar-yang-menjadi-kegilaan-jejaka-malaya, so, bila ada jejaka-jejaka malaya nak kirim surat cinta ke, kirim bunga, kena la melalui kawan dia ini. Dan secara tidak langsung jejaka malaya tu dapat kenal kawan dia yang muka je cantik, tapi hati busuk.

Serious kawan macam ini paling tidak layak korang gelar kawan. Kira berkawan sebab nakkan kepentingan.

Salah sikit, kutuk bukan main, padahal tak tahu apa-apa pun

Dengar cerita dari orang lain yang dia ini jenis suka hisap ibu jari kaki. Mula-mula la jauhkan diri. Cuba cari kesalahan dia. Tapi ada korang tanya dia. "Eh, kau ini suka hisap ibu jari kaki ea?"

Tak kan? Korang tak pernah tanya dan suka-suka hati je buat assumption sendiri.

Dan bagi aku. Kalau nak kutuk-kutuk, mai depan-depan. Bukan nak ajak gaduh. Tapi benda boleh settle cara baik. Daripada korang pikir benda yang entah betul entah tak. Yang dapat dosa korang juga. Dan aku lagi suka orang berterus terang daripada letak hukuman sesuka hati dia.

Minah, jom makan sama. *Soksek, soksek. Weh, gedik gila dia tu.

Kalau tak suka, buat cara tak suka. Jangan hipokrit. Depan-depan dia la kawan yang dimana ada kita, disitu ada dia. Bila belakang-belakang kutuk sana-sini. Atau ada je benda yang tak puas hati.

Korang-korang kalau rasa tak boleh kawan dengan dia, tak payah kawan. Mencacatkan hubungan persahabatan itu sendiri.

Jangan terkejut la kalau kawan korang berubah sebab diri korang sendiri. Sebab dia sayang hubungan persahabatan itu daripada diri dia.

Kawan bukan sahaja tempat korang share suka duka, tapi tempat korang jadi diri korang sendiri.

Kalau ada yang terasa pasal entri ini, harap maaf. Tak ada kena mengena. Ini general. Actually aku decide nak buang entri ini, tapi aku tak menuju kat siapa-siapa. So, tak salah kalau aku nak post pun. "Berani kerana benar, takut kerana salah":D


No comments: